İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bornova'nın Canlı Tarihi Belleğe Alınıyor

   Bornovalıların hatıraları artık hiç unutulmayacak

   Bornova’ya ait çevresel, toplumsal, kültürel, sanatsal yaşamı ve esnaf ile ilgili hafızalarda kalan bilgileri kentte uzun süredir yaşayanlarla ropörtaj yaparak bir araya getiren Bornova Belediyesi, sözlü ve görsel bir belge arşivi oluşturuyor. Yaşları 75 ile 97 arasında değişen yaklaşık 150 Bornovalı ile yapılan görüşmelerden elde edilecek bilgiler kitap ve belgesel olarak yayınlanacak

    Bornova Belediyesi başlattığı “Sözlü Tarih Projesi” ile ilçede tarihi anlara tanıklık etmiş yurttaşların anılarını dinleyerek belgeledi. Öncelikle uzun yıllardır kentte yaşayan Bornovalılarla ropörtaj yapılarak video görüntüleri alındı.   Bornova’nın geçirdiği evrelerin canlı tanıkları, anlattıklarıyla kentin tarihine ışık tutuyor. Anlatımlar, belgesel olarak hazırlandıktan sonra, Dramalılar Köşkü’nde izlenebilecek. Nesilden nesile Bornovalıların anılarından derlenerek hazırlanan sözlü ve görsel tarih çalışması belgesel gösteriminin ardından kitaplaştırılarak yazılı olarak da belgelenecek.

    Sözlü Tarih Çalışması kapsamında yaşları 75 ile 97 arasında değişin 150 kişi ile görüşüldü. Görüşmeler sadece merkezde değil, Bornova’ya bağlı köylerde de gerçekleştirildi. Görüşülen kişiler arasında Bornova’nın yerlileri, göçmenler ve farklı meslek gruplarından pek çok Bornovalı bulunuyor.

   Yeni nesillere ışık tutacak

   Sözlü tarih çalışmasının ilçenin kimliğini ön plana çıkaracak önemli bir çalışma olduğunu belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Eski Bornova yaşantısının yeni nesil tarafından öğrenilmesi herkesin yaşadığı ilçenin geçmişini bilmesi gerçekten önemli. Bu nedenle Bornova Belediyesi'nin yaptığı bu çalışma yeni nesile ışık tutarak tarihi de aydınlatacak” dedi.

   Başkan Sındır, “İlçemizde yaşayan eski Bornovalı yurttaşlarımız birer canlı tarihtirler. Bornovamızın tarihini onların gözünden belgeledik. Geçmişte farklı ülkelerden göç ederek Bornova'ya yerleşmiş aileler burada kardeşlik, dostluk duygularıyla bir araya gelmişler ve hayatlarını paylaşmışlar. Biz de onların hayatlarından kesitler alarak bunları yeni neslin öğrenmesini sağlayacağız. Sözlü tarih çalışmamızın Dramalılar Köşkü Kent Müzesi'nde belgesel olarak gösterime girmesinin ardından, kitaplaştırılarak da yurttaşlarımıza ulaştırılması sağlanacak. Bu sayede Bornova'nın geçmişi sonsuza kadar yaşayacak” diye konuştu.

  Bornova Belediyesi’nin sözlü tarih çalışmaları, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi Enstitüsü müdürü Prof Dr. Kemal Arı başkanlığındaki Yrd. Doç. Dr. Alev Gözcü, Dr. Fevzi Çakmak’tan oluşan ekiple birlikte yürütülüyor.(İ.Efe)