İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Limantepe Sualtı Kazı Kursuna Katılanlara Sertifikaları Verildi

Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın farklı illerdeki kazı alanı çalışanlarına, sualtı kazı çalışmaları eğitimi veriliyor.

Bu yıl ki Bakanlık sualtı kazı alanı kursuna katılanlardan oluşan 9 kişilik ekibe sertifikaları Limantepe’de düzenlenen törenle verildi.

Törene, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Urla Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ve eşi Prof. Dr. Armağan Erkanal, Kazı alanı Müdürü Vasıf Şahoğlu, davetliler, kursiyerler Rıdvan Gölcük, Onur Yıldırım, Feriha Baş, Turhan Alp, Gültekin Yanbeyi, Setrettin Öğün, Mustafa Kiremitçi, Kenan Başaltı, Mutlu Karadağ ve Çağman Esirgemez katıldı.

Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Erkanal hoca gibi değerli insandan birşeyler öğrenmenin çok önemli olduğuna değinerek kursa katılanlara başarılar diledi.

Prof. Dr. Hayat Erkanal, kursun her yıl devam ettiğini önceki kurslara gelenlerin de bir sonraki kursta bilgilerini tazelediklerini vurguladı.

Konuşmalardan sonra 9 kişiye sertifikaları verilerek topluca fotoğraf çektirildi.

 

Limantepe Kara ve Sualtı Kazıları

Limantepe’nin karada yürütülen kazıları, 1992 yılından bu yana, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayat Erkanal'ın başkanlığında yapılmaktadır. 2000 yılında Ankara Üniversitesi ve İsrail Haifa Üniversitesi arasındaki bilimsel işbirliği ile başlatılan Limantepe sualtı kazıları ise, Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezinin 2006 yılında kurulmasından sonra, merkez koordinatörlüğünde yürütülmeye başlanmıştır. Akdeniz’in bilinen en eski liman tesislerinin açığa çıkarılması öngörüsüyle başlayan Limantepe sualtı kazılarında, sualtında kalan mimari kalıntıların M.Ö. 6. ve 4. yüzyıllarda kullanılan limanın mendirek yapısı olduğu anlaşılmıştır. Limantepe sualtı kazı projesindeki en önemli hedeflerden birisi, bu önemli yerleşmenin ve Tunç Çağı limanının tespit edilmesidir. ANKÜSAM’ın Kanada McMaster Üniversitesiyle ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırmalarda, bölgenin denizaltı haritası çıkarılmakta ve deniz tabanının altında kalan kültür kalıntıları tespit edilmektedir. Gerçekleştirilen sondajlarla tarihsel süreç içerisinde kıyı şeridinde meydana gelen değişimler ortaya konmaktadır. ANKÜSAM koordinatörlüğünde yürütülen bir diğer kıyı yerleşimi kazısı ise Çeşme-Bağlararası’dır. Modern Çeşme Limanı ile aynı konumda yer alan yaklaşık 4000 yıllık bu liman kenti, Çeşme’nin ilk limanlarındandır. Çeşme-Bağlararası kazısı, Batı Anadolu sahil kesiminin Doğu Ege Adaları, Kiklad Adaları, Girit Adası ve kıta Yunanistan’la olan kültürel ilişkilerinin binlerce yıl geriye gittiğini ortaya koymaktadır.

  • limantepe1
  • limantepe2
  • limantepe3
  • limantepe4
  • limantepe5
  • limantepe6