İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Ediz: ”EXPO’nun Kazanılması İzmir için bir Milat olur”

Ediz: ”EXPO’nun Kazanılması İzmir için bir Milat olur”

Bir televizyon kanalında haftanın canlı yayın konuğu olan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir’de turizmin sadece 2-3 ay değil de 12 ay yapılması gerektiğini söyledi. Ediz, İzmir’in fuarlar şehri olduğunu dile getirerek, EXPO’yla daha da değişeceğini hatta EXPO’nun İzmir için bir milat olacağını belirtti.

    İzmir’in 2013- 2014 turizm sezonuna hazırlıklı olduğunu dile getiren Ediz, “Turizmciler bu senenin turizm açısından iyi geçeceğini söylüyorlar. Eğitim öğretimin tamamlanmasıyla iç turizmimizde de yoğunluklar olacaktır. Yabancı turistler içinde yoğun uğraşlarla tanıtım çalışmaları yapılmıştır. İzmir son 2 senedir EXPO’nun tanıtımı sağladığı için 2013- 2014 sezonunun iyi olacağını ve iyi yatırımlar getireceğini düşünüyorum. Bu sayede İzmir’e yeni ve iyi yatırımcılarda geliyor. Seferihisar ve Özdere’de bulunan termal zenginliklerde o bölgenin Menderes’in var olan turizmine katkı sağlayacaktır” dedi.

 

TATİL MEKANI DEYİNCE NEDEN İLK ÇEŞME AKLA GELİYOR?

Tatil mekanları konusunda İzmir denince ilk akla Çeşme’nin gelmesi normal olduğunu söyleyen Ediz, “Çeşme 1960-70’li yıllarda büyük tatil merkezlerinin var olduğu yerlerdir. Termal açısından da eskiden beri kullanılan bir bölgedir. Bu nedenle Çeşme farklı bir bölgedir. Özdere ise planlı programlı yeni yeni gelişen bir bölgedir. Zamanla bölgenin ihtiyacı olan tesislerde yapılacaktır. Çeşme, Kuşadası İzmir için turizm açısından ayrıcalıklıdır” şeklinde konuştu.

 

PLANLAMA İZMİR’DE SORUN OLMAKTAN ÇIKMALIDIR

Ediz, “2013 - 14 turizm sezonu dönemi içerisinde İzmir’de planlama süresi ciddi bir hız kazandı. İzmir’de bu dönemde birçok tesisin temeli atılacak ve yatak kapasiteleri artırılacaktır. Bu da turist oranını artıracaktır. Planlamanın bitmesi demek yatırım ve tahsis alanlarının önünün açılması demektir. İzmir bütünü üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Yurt dışı fuarlarında İzmir’in tanıtımını yapıyoruz. Basında da görsel ve dijital tanıtımlar yapıyoruz. Planlama açısından da Çeşme’nin ciddi şekilde hız kazanması ve 25 bin, 5 bin ve bin ölçekli planlarının bu dönemde bitmesi gerekir. Özdere, Seferihisar ve Doğanbey bölgesinde belediyeye verilen planlama yetkisi dâhilinde çalışmalar yapılacaktır ve yatırımcının önü açılacaktır. Planlama artık İzmir’de sorun olmaktan çıkması gerekir. Dikili bölgesinde de yine planlama konusunda çalışmalar yapılacaktır” dedi.

Ediz, “Hayatımızın olmazsa olmazı olan planlı çalışma özellikle yatırım alanları konusunda ihmal edilmemesi gerekiyor. 25 binlik planların bakanlığın hazırlaması ancak, alt ölçekli planları da bakanlıkla beraber yerel yönetimlerin hazırlaması gerekiyor. Belediyelerle bu planlar beraber yürütülmelidir ki o bölgeyi tanıyan birimlerle yapılan çalışmalarda oluşabilecek sorunlar en başından çözülebilir ve böylece hızlı bir şekilde ivme kazanmış olur. Bergama ve Dikili bölgesinde de termal konusunda planlar yapılıyor” dedi.

 İZMİR’DE TURİZM 12 AY  YAPILMALIDIR

İzmir’in 630 km.lik sahil şeridi, doğal koyları ve plajlarının var olduğunu söyleyen Ediz, “Deniz kum, güneş, spor açısından Alaçatı çok önemlidir. Yelken ve sörf sporları yapılıyor. Deniz, kum, güneş, kültür, termal ve sağlık konusunda çalışmalar yaparak turizmde çeşitliliği sağlıyoruz. İzmir’deki turizm hedefi sadece 2-3 ay değil 12 ay boyunca turizm yapılabilir hale gelmesidir” dedi.

Ediz, “Türkiye’de turizmde mesleki eğitim konusunda sektörün istediği hizmete ve uygulamaya yönelik alanda hala sektörün eksikleri bulunmaktadır. Turizm bilinci olan kişiler bu alanda çok daha iyi çalışabilir. Özel program ve çalışmalarla gençler bu konuya istenilen seviyede hazırlanabiliyor” diye konuştu.

 

EXPO’NUN KAZANILMASI İZMİR İÇİN BİR MİLAT OLUR

İzmir’in fuarlar şehri olarak ifade edilen bir yer olduğunu dile getiren Ediz, “EXPO dünyanın en büyük organizasyonların birisidir. İzmir’de EXPO için çok büyük çalışmalar yapıyor. Ümidimiz İzmir’in EXPO’yu almasıdır. İzmir tarihi, coğrafyası ve kültürüyle diğer şehirlerden farklı bir yapısı vardır. EXPO bir yarış… Bu yarışın kurallarına göre oynamak gerektiğini düşünüyorum. Kısa bir süremiz kaldı. Bu konuda iş adamlarından tutunda herkes bu konuda canla başla çalıştı. Bunun İzmir’e kazandırılması İzmir için bir milat olur diye düşünüyorum. EXPO’nun kazandırılmasıyla İzmir’de çok şeyin değişeceği inancındayım. İnciraltı’nın planlaması EXPO için yeterlidir, yatak kapasitesi konusunda da sıkıntı yaşamayız.  Bu süreci biz en iyi şekilde kullanacağız.

 

BAYRAKLI SMYRNA MEYDANI’NA SAHİP ÇIKILSIN

İzmir’de tarihi alanların sahip çıkılması gerektiğini düşünen Ediz, “2013 kazı çalışmalarıyla burada daha hızlı ve yoğun bir düzenlemeyle bizim İzmir’de ziyarete açmak istediğimiz Agora’nın paralelinde Smyrna Tepekule’ninde ziyarete açılmasını istiyoruz. Burada çok rahat gezilebilecek düzenlemelerde  var. Bu konuda bizim İzmir’de SmyrnaTepekule,  Urla Klazomenai, Seferihisar Keos, Menderes Bölgesi’nde Clarus ve Torbalı’daki Metropolis kazı alanlarının ziyarete açılabilir. Kazı alanı haline getirilebilmesi için Bakanlığımızın yürütmüş olduğu proje ile kısa zaman içerisinde buralar Tepekule dışındakiler 2013 yılı Ağustos-Eylül ayları içerisinde ziyarete açılabilecek. Ziyarete açılması için giriş - çıkış sosyal donatılar ve insanların gezi güzargahları ile ilgili birçok çalışmalar var ve personel konusunun toparlanması ve hazırlanması lazım. Bunlar 2011 2012 çalışmalarıyla Klazomenai, Keosu ve Metropolisi bu sene bitiriyoruz. Smyrna Tepekule 2014’te ziyarete açılabilecek. İzmir’deki müzelere kadar Agora’ ya da ziyaretçi var. Tepekule’de Smyrna’da bir şekilde ziyaretçi alacaktır. Kültür turizmi açısından çok rahat ulaşabilecek alanlar içerisinde.

2014’te Tepekule’nin de ziyarete açılabilineceği inancındayız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

İzmir’in kültürel mirası hakkında bilgi veren Ediz, “İzmir kültür mirası olarak aşağı yukarı 35-36 medeniyetin var.  Bergama, Efes diğer tarafta Aliağa’da ki İtalyanların yapmış olduğu kazı çalışmaları var. İzmir’de 20’nın üzerinde kazı çalışmaları var. Henüz İzmir’in ulaşabildiğimiz kültürü 20-25 tane. Kazı çalışması yapılacak birçok yerimiz var. Kültürel mirası oldukça yoğun. Dünyaya var olmuş olan Efes’i Bergama’sı var. İzmir’de aynı zamanda menderes’te tarihi hamamlar var” dedi.

 

İZMİR’İN MEGA PROJESİ NE AŞAMADA

İzmir’de şuanda ilçelerle birlikte 7 tane müzenin varlığından bahseden Ediz, “İzmir Anadolu medeniyetler müzesi mantığı içerisinde en iyi medeniyetler müzesi. İzmir 4 milyon nüfuslu böyle bir zengin kültürel mirasa da sahip olması açısından da 6 değil 7 – 8 müzeye de ihtiyacı var. Bu nedenle Ege Medeniyetler Müzesi İzmir’e de var olan belirli bir süredir de tartışılan Büyükşehir Belediyemizin Agora’nın üstü Kadıfekale’nin altında bir çalışması var. Bakanlık olarak da bunu uzun süre çalışacağı gerekçesiyle bir kültür sanat, kongre ve sanatsal faaliyetler oluşturulması için yapılan bir çalışma. Bakanlık Büyükşehir’le bu konuda ortak noktaya geldi. Sadece yerin İl Özel İdaresi’nin  Belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak projesinde kullanmak üzere tahsis süreci için bir talep gelmesi gerek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Valilik İl Özel İdaresi yönetiminden bu süreci 2013 yılı içerisinde proje safhasına getirir diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

İZMİR KÜLTÜREL MİRASINA YETERİNCE SAHİP ÇIKIYOR MU?

İzmir kültür miraslarına yeterince sahip çıkıyor diyen Ediz, “ Şuan İzmir’e gelen turistlerin aşağı yukarı iki mislisi kadar Efes’e gelen ziyaretçimiz var. İzmir’in zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunun İzmirli’de Türkiye’de farkında” şeklinde konuştu.

 

KRUVAZİYER TURİZMİ

Kruvaziyer turizminin, turizmde bir alternatif olduğunu söyleyen Ediz, “İzmir coğrafi konumundan, tarihe var olmuş olan liman ayrıcalığından dolayı da  iyi bir kültürel mirasa sahip. Kruvaziyer turizmi içinde önemli bir konuma sahip. 6-7 yıldır kruvaziyer turizmi Ege Bölgesi’nde İzmir uğranması gereken bir liman haline gelmiştir. Kruvaziyer beklenenin üzerinde gelişmiştir” dedi.

 

İZMİR’DE 2. HAVAALANINA GEÇ KALINDI MI?

Ediz, “Var olan havaalanı yeni düzenlemelerle İzmir’in ihtiyacını karşılıyor. Tabii alternatiflere ihtiyaç vardır. Bu eksiklikten ve yetersizlikten dolayı zaten havaalanında ciddi bir kapasite artışı yapılıyor. Yeni düzenlemelerle de yeni havaalanı devreye girdiğinde İzmir’in uzun süre daha ihtiyacını karşılar. Bizim havaalanımız yetersiz bu nedenle turist gelmiyor deme şansımız olmaz” dedi.

 

KAÇAK KAZILAR

Kaçak kazıların önlenmesi için her türlü önlem alınmasına rağmen bununla karşılaştıklarını söyleyen Ediz, “Bazı kazıların lanetli olduğu yönünde görüşler var. Bunlara katılmamak mümkün değil. Çünkü bir çok yerde bunların olumsuzluklarını yaşadık. Bizim temennimiz tüm çalışmaların meşru zeminde yapılmasıdır. Kaçak kazı bir hırsızlıktır. Bunun ötesinde farklı bir şey düşünülemez. Bu devletin milletin 70 milyonun malına bir yerde tecavüzdür. Bunun önlenmesi gerek buna duyarlı olunması gerek” dedi.

İzmirlilere seslenen Ediz, “İzmir kültür ve turizm iyi bir yolda. İzmir’de olumsuz olarak bakabileceğimiz bir şey yok. Biz ne kadar başarılı olursak bu kapasite o kadar gelişecektir. Bunun ticaretini yapan insanların duyarlılığı önemlidir. İzmir’de yaşayan insanların duyarlılığı önemli. Bizler mirasımıza sahip çıktığımız sürece İzmir’de kültür de turizm de gelişecektir” dedi.

Ediz, canlı yayın konuğu olduğu Ali Talak ‘ın sorularının yanda seyircildern de gelen sorularını cevaplandırırdı. Turizm ile ilgili sorulara sürenin yetmemesi üzerine  proğram yapımcısı Talak bir başka akşam daha konuk etmek istediklerini söyledi.