İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Turizm Sektöründe Hedef: İzmir'de Yatırımları Artırmak

Turizm Sektöründe Hedef: İzmir'de Yatırımları ArtırmakTurizm Sektöründe Hedef: İzmir'de Yatırımları Artırmak   
    Türkiye ekonomisine katma değer sağlayan sektörlerin başında gelen turizm sektöründe 2023 yılı hedefine ulaşabilmek için çalışmalar sürerken; sektör temsilcileri hedeflere ulaşmak için yatırım rotasının İzmir'e dönmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ve European Centre for Ecological and Agricultural Tourism (ECEAT) Proje Yöneticisi Silvia Hendriks ve  Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Etik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler ile bir araya geldi.

DÜNYA YATIRIMCISI TÜRKİYE'DE

Antalya'da yapılan turistik tesislerin mülkiyetinin önemli kısmının yabancıların eline geçtiğini aktaran İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, "Türkiye ile dünya turizm sektöründe birbirine entegre olmuş durumda. Dünya yatırımcısı, Türkiye'ye geliyor. Şu anda Antalya'daki tesislerin yüzde 80 yabancı yatırımcıların elinde. Turizm konusunda Anadolu coğrafyası, bütün yatırımcıları kucak açıyor. Çünkü, hem coğrafya hem de kültür buna müsait" dedi. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın cazibesini yaşadığını açıklayan Ediz, Türkiye'nin bunu iyi kullandığı sürece, para kazanmak isteyen yatırımcının turizm konusunda çok rahat hareket edeceğini vurguladı.

 HEDEF: 160 Bin yatak

İzmir'in uzun vadeli yatırımlarından da bahseden Ediz, "Kentimizin hedefi 160 bin yatak kapasitesine ulaşmak. Bunu yaparken; doğa, çevre, kültür, kongre ve fuar gibi konuların iç içe olduğu bir yapı amaçlanıyor. Yani İzmir'in Antalya'daki gibi 500 bin yatak kapasitesine ulaşmak gibi bir hedefi yok. Antalya, kendi kulvarında bir şehir. Orada bunun yapılması gerekiyordu. Sonuçta Türkiye, Antalya ile dünyaya tanıtıldı" diye konuştu.

İzmir'in konumunun daha farklı olduğuna dikkat çeken Ediz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir, kültür ve sağlık turizminin, kongre ve fuar organizasyonlarının ön plana çıkarılacağı; her şey dahil sisteminin değil kişiye yönelik hizmetin verileceği bir kent olacak. Bunun için yapılan çalışmalar ve tesisler doğa ve çevreyle uyumlu olarak planlanıyor. Kentimiz kültürel mirasını değerlendirmek istiyor"

Kuşadası'ndaki Kongre Merkezi ile ilgili bilgi de veren Ediz, 5 bin kişiyi ağırlayacak merkezin 6-8 ay içinde hizmete gireceğini söyledi. Ediz, Gaziemir'de yapılması planlanan fuar alanlarının da iki yıl içinde devreye alınacağını böylece kentin önemli bir potansiyele kavuşacağına dikkat çekti.

HER İKİ KENTİN TURİZM POTANSİYELİ MEVCUT

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Etik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Türkiye'nin 35 milyon turist eşiğine gelmesinde İstanbul ve Antalya'nın önemli rol oynadığını söyledi.

Her iki kentin turizm potansiyeline karşın mevcut yatak sayısını ve yatırım alanlarını artırmasının mümkün olmadığını söyleyen İşler, "Ancak bu iki şehirde turizmin yüzde 400- 500 artırılması mümkün değil. Çünkü bunun için planlanacak boş arazi yok. Buna karşın şu andaki 45 bin yatak kapasitesi olan İzmir, önümüzdeki 10 yılda bu sayıyı 160 bine çıkarmayı hedefliyor. Zaten bu oranda bir artışı yapabilecek potansiyele başka bir şehir de sahip değil. Bu yüzden yatırımların İzmir'de yapılması önem taşıyor" diye konuştu.

 Türkiye'nin 1980'li yıllarda 1 milyon olan turist sayısının günümüzde 30 milyon üzerine çıktığını aktaran İşler, "Kültür ve Turizm Bakanlığı özellikle Antalya'da planlı tahsisler yaptı. Buna göre yapılan planlamalar sonucu yatak sayısından tesis özelliklerine kadar bütün kriterler tespit edildi. Sonrasında ülkemize gelen turist sayısı önemli oranda arttı" dedi.

HEDEF AKDENİZ ÇANAĞININ BİRİNCİSİ OLMAK

Türkiye'nin Akdeniz çanağı içinde turizmde ikinci büyük ülke olduğunun altını çizen İşler, "Dünya turizmin üçte biri Akdeniz çanağında yapılıyor. Bu alanda Türkiye ikinci önemli aktör olarak bulunuyor. Şu an için İspanya'ya 50 milyon turist geliyor. Bizimi ise birinci olabilmek için gelişim göstermemiz gerekiyor. Yaklaşık 10 yıl içinde içinde turizm sektörü kendini üçe katladı. Bu yönüyle Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezi durumdayız" diye konuştu.

 Türkiye ekonomisinin iki önemli sorunu olduğunu aktaran İşler, Türkiye'nin cari açığı yüzde 25 daha fazla olacağını,  en az yatırımla en çok istihdamın sağlandığı sektörün turizm olduğunun altını çizdi.

ECEAT  Proje Yöneticisi Silvia Hendriks’te proje kapsamında karşılıklı görüş alış verişinde bulunduklarını  kaydetti.