İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

12.ULUSLARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ 21 NİSANDA BAŞLIYOR

 

                                                         

12.ULUSLARARASI İZMİR FİLM  FESTİVALİ  21 NİSANDA BAŞLIYOR

                                                             

ULUSLARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ YENİDEN…

İzmir’in kültür ve sanat tarihine bakıldığında, ilk sinemaların, ilk operaların, ilk tiyatroların kent yaşamına canlılık getiren önemli unsurlardan olduğu görülür. “Kültür” diyebileceğimiz olgu, bu anlamda İzmir’e sonradan eklemlenen bir dokuyu değil, bu dokunun doğal oluşumunu ortaya çıkarır.

Bugün Türkiye çapında bilinen bir çok film festivali ve film yarışmasından önce, İzmir Fuarı kapsamında yapılan“Birinci Sanat Festivali”  Türkiye’nin ilk film festivallerinden birine ev sahipliği yapmıştır İzmir. Ve bu festivalde en başarılı film olarak Atilla Tokatlı’nın “Denize İnen Sokak” adlı eseri seçilmiştir.

1970’lerin ortalarında Ege Üniversitesi bünyesinde kurulan ve daha sonra …1982 yılında Dokuzeylul üniversitesine bağlanan Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema tv bölümü (bugünkü adıyla Film Tasarımı Bölümü), yine 70’lerde başlayıp 80’lere kadar uzanan sinema derneği, sinematek, film gösterimleri gibi etkinliklerle, 1983’de ilk kez Uluslararası Sinema Günleri’ne adım atar. DEÜGSF Sinema-TV Bölümü öğretim üyelerinden olup, bugün Beykent Üniversitesi’nde görevine devam eden Prof. Dr. Oğuz Makal’ın önce sinema günleri adıyla anılan daha sonra İzmir Uluslararası Film Festivali’ne dönüşen oluşumdaki katkıları yadsınamaz. Ayrıca Prof. Dr. Oğuz Adanır ve o dönemdeki diğer Sinema-Tv Bölümü öğretim elemanları da bu festivalin gerçekleşmesinde katkılarını esirgememişlerdir.

1989’dan itibaren “Uluslararası İzmir Film Festivali” olarak yoluna devam eden ve İzmir’in sinema alanında önemli bir açığını kapatan bu etkinlik, 2000 yılına kadar GÜSEV’in (Güzel Sanatlar Eğitim Vakfı) bünyesinde sürmüştür.

On bir yılın ardından hem Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olan İzmir, hem de Türkiye’de açılan sinema bölümlerinin içinde ilk yerlerden birine sahip olan Sinema-Tv Bölümü (Film Tasarımı Bölümü) ve bu dolayımla bağlı olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi için Uluslararası düzeydeki bir Film Festivali hem gereklilik hem de bir misyonun sürdürülmesi anlamında önem taşımaktadır.

Bir yandan köklü tarihsel geçmişi, kültürel mozaiği, farklı kültürleri bir arada barındıran yapısıyla, demokrasi, barış ve tolerans kültürünün sürekliliğini, hamiliğini üstlenen bir kent olmasının yanında bu özelliğini bir “karşı duruş, sıra dışı anlayış ve farklılık” üzerine yapılandıran İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi kanalıyla gerçekleştireceği bu festivale özgün bir karakter yerleştirmeyi düşünmektedir.

Önemli bir stratejik noktada bulunan İzmir, süreç içinde Expo 2020’ye aday kentler arasında olup bu konumunu uluslararası düzeyde sürdürülebilir kültür-sanat etkinlikleri, sinema festivalleri ile pekiştirmesi aslında olumlu bir çakışma gibi görünmektedir.

Bu nedenle Dokuz Eylül Üniversitesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü uluslararası ve ulusal çaptaki filmleri, sinema sanatçılarını İzmir halkıyla buluşturmak, gelişen sinema sektörüne dahil olabilecek genç yeteneklerin, perdelere yansıyamayan eserlerini izleyiciye ulaştırmak amacıyla, Uluslararası İzmir Film Festivalini gerçekleştirecektir. Bu önemli adımda festivalin en önemli destekçileri T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı olmuştur.

21-28 Nisan 2012 tarihleri arasındaki bu festivali hayata geçirmek, sanatsal bir program ile İzmir halkını ve üniversite öğrencilerini aynı platformda buluşturmak, festival aracılığıyla İzmir’in uluslararası alanda tanınmasını sağlamak, ulusal düzeyde uzun metraj film yarışması ve kısa film yarışmaları düzenlemek, sinema sanatına yeni isimler, yeni bakışlar kazandırmak festivalin kısa vadeli hedefleri arasındadır.

Diğer hedefleri arasında ise; uluslararası düzeyde yapılacak olan bu festivalin sürekliliği, festivalin kentle ve üniversiteyle birlikte anılan bir etkinlik haline gelmesi, yabancı ve yerli basında İzmir’in görünürlüğünün artırılması,; bir olasılık dahilinde festivalin İzmir’e Eurimage destekli salonlar kazandırması ve İzmirlinin sinema ve sanat zevkinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Sadece İzmir’e değil Ege Bölgesine de hitap eden ve bu anlamda bölgenin kültür odağı haline gelmesi, dünya ülkeleri ile olduğu kadar komşu ülkeler, Akdeniz ülkeleri, kardeş şehirler, kardeş üniversitelerle sinema çalışmaları, atölyeler ver her türlü kültürel-sanatsal alış veriş, işbirliği uzun vadeli olarak hedeflenmektedir.

Bu yıl on ikincisi ile yola devam edeceğimiz bu festivalde; konu, konuk ve yaklaşım anlamında İzmir’i yakından ilgilendiren birliktelikleri ön plana çıkaran bir başlangıç yapmak istedik. Bunun yanı sıra Türkiye’den, dünyadan sinema örnekleri ile ustalığına saygı duyduğumuz sinema insanlarına özel bölümler açıp, bu bölümleri yan etkinliklerle bütünleştirmeyi ve zenginleştirmeyi hedefledik.

On bir yıl aradan sonra “yeniden” gerçekleştireceğimiz ve sürekliliğini temin etmeye çalışacağımız bir festivalin heyecanı içindeyiz. Kişilerden, olaylardan, etkinliklerden çok, sinemanın konuşulacağı, filmlerin birbirleriyle tartışacağı bir festivalin güzel telaşı içindeyiz. Yeniden yolumuz açık olsun…

Festival Programı aşağıda bilginize sunulmuştur.

 

 

 

 

KURMACA KISA FİLMLER GÖSTERİMİ VE EKİP ÖDÜLLERİ TÖRENİ

Tarih: 21 Nisan 2012 Cumartesi
Saat: 17.30
Yer: Karaca Sineması

Yönetmenlerin ve ödül alan ekip elamanlarının katılımıyla Kurmaca Kısa Filmler Ekip Ödülleri'nin verileceği törenin ardından ödül alan yedi kurmaca kısa filmin gösterimi yapılacaktır. Tüm izleyiciler tören ve gösterime davetlidir. 

NURİ BİLGE CEYLAN FOTOĞRAF SERGİSİ: “SİNEMASKOP TÜRKİYE”

Tarih: 22 - 28 Nisan 2012
Mekan: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Giriş Galerileri

 Nuri Bilge Ceylan’ın lise yıllarında başlayan ve sinemasını da etkileyen fotoğraf sevdasına da tanık olacağımız “Sinemaskop Türkiye” başlıklı sergisi Festival’in sürprizlerinden biri… Dünya prömiyerini, Nuri Bilge Ceylan’ın toplu film gösteriminin yapıldığı 47. Selanik Film Festivali kapsamında Selanik’te yapan, ardından Londra’da National Gallery’de açılan sergi, 22 Nisan Cumartesi günü saat 17:00’de Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açılacak ve 28 Nisan’a dek gezilebilecek.

Pek çoğu İklimler (2006) adlı filmi için mekan araştırması yaparken çektiği bu fotoğraflar, Ceylan’ın sinemasındaki derinliğe de işaret ediyor ve Sight and Sound dergisinin de dediği gibi; “‘Kavisli Yol’un resimsel dengesi, ‘Kır Yolu’nun ışık oyunları, ‘Futbol Oynayanlar’ın çarpıcı bakış açısı ve ‘İki Kızkardeş’ ve ‘Çoban’ gibi portrelerdeki ölçülü merhamet duygusu, hepsi, önemli bir yetenekle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.”

 

KONUK SİNEMA OKULU: SARAYBOSNA SAHNE SANATLARI AKADEMİSİ

KISA FİLM SEÇKİSİ GÖSTERİMİ

Tarih: 22 Nisan 2012

Saat: 12.00-14.00

Mekan: DESEM 75. Yıl Amfisi

 

Sahne Sanatları Akademisi 1981 yılında Oyunculuk Bölümü'yle kurulmuştur. 1989'da Yönetmenlik Bölümü, 1994'te Dramaturji Bölümü ve 2010'da Yapım ve Yönetim Bölümü, Sahne Sanatları alanına dahil olmuştur. Akademinin amacı tiyatro, film, radyo ve televizyon alanında yeni pedagojik ve sanatsal modeller için aralıksız araştırma ve geliştirme çalışmaları uygulamaktır. Teorik çalışmaların yanısıra, gerekli bir eğitsel bölüt olarak pratik deneyimin kazanılması da önemle vurgulanmaktadır. 

 

Saraybosna'daki Akademi'nin profesörleri ve öğrencileri, film ve tiyatro alanında prestijli uluslararası ödüller kazanmıştır: Akademi Ödülü Oscar, Cannes Film Festivali Altın Palmiye Ödülü, Berlin Film Festivali Altın Ayı Ödülü, Altın Ejderha, Pula Altın Arena, Saraybosna Golden Bay's Ridge, Novi Sad Sterija Ödülü, Belgrad Bitef Ödülü, Avrupa Akademisi Ödülü Felix, The Days of Satire Altın Kahkaha Ödülü, Gümüş Leopar Ödülü, Altın Kaplan Ödülü. 

 SİNEMA DERSİ: NURİ BİLGE CEYLAN

Tarih: 23 Nisan 2012 Pazartesi
Saat: 14.00-15.00
Yer: Fransız Kültür Merkezi
Moderatör: Mehmet Eryılmaz

Nuri Bilge Ceylan, 23 Nisan’da Festival’e özel bir sinema dersi düzenleyecek. Koza’dan Bir Zamanlar Anadolu’da'ya uzanan filmografisindeki durakları anlatacak olan Ceylan, büyüleyici sinemasındaki incelikleri sinemaseverlerle paylaşacak. 

SÖYLEŞİ: LAZAR RISTOVSKI

Tarih: 23 Nisan 2012 Pazartesi
Saat: 12.00
Yer: Desem 75. Yıl Amfisi

"Lazar Restovski Retrospektifi"kapsamında gösterilen Ak Aslanlar filmi gösteriminin ardından yönetmeni ve oyuncusu Lazar Ristovski ile söyleşi gerçekleşecektir.

GÖSTERİM: VİCDAN FİLMLERİ

Tarih: 23-26 Nisan 2012 

Saat: 17:00

Yer: Desem

 

Hrant Dink Vakfı’nın 2009’dan beri, dünyanın her yerinden eli kamera tutan, amatör, profesyonel herkese yaptığı “Gelin, Vicdanımızla Bakalım” çağrısına kulak veren ve kamerasını vicdanına çeviren kısa filmler “Vicdan Filmleri” projesinde bir araya geldi. İlki Costa Gavras, Georges Moustaki, Harutyun Khachatryan, İbrahim Betil, Lale Mansur, Nebahat Akkoç, Rakel Dink, Rela Mazali, Serge Avedikian, Serra Yılmaz, Vaughan Pilikian ve Yıldırım Türker’in; ikincisi de Arsinée Khanjian, Cüneyt Cebenoyan, Ferzan Özpetek, Hale Soygazi, Nadje Al-Ali ve Rakel Dink’ten oluşan uluslararası jüri tarafından değerlendirildi. Hrant Dink Vakfı’nın Hrant Dink'in "Sağduyunun, vicdanın sesi suskunluğa mahkum edildi, şimdi o vicdan çıkış yolu arıyor." cümlesinden ilham alarak düzenlediği Gelin Vicdanımızla Bakalım Uluslararası Kısa Film Projesi'nin filmleri Festival’de…

 

SİNEMA DERSİ: COSTAS FERRIS

Tarih: 24 Nisan 2012 Salı

Saat: 14.00-17.00

Yer: Fransız Kültür Merkezi

 

“Rembetiko” sözcüğünün kökeni, “hayal ederek gezen, dolaşan” anlamına gelir. Yunan Rembetiko’su şehirde üretilen şarkılardır. 1922 savaşından sonra, Pire’nin yer altı sahnelerinde İzmir kökenli bağımsız sokak şarkıcıları tarafından yaratılmıştır. Şarkılar; ortaya çıktıkları döneme, coğrafyaya ve toplumsal koşullara göre farklılıklar barındırır. “Rembetiko” filminin yönetmeni ve aynı zamanda müzik araştırmalarını hâlâ sürdüren Costas Ferris, gerçekleştireceği masterclassda, Rembetiko’nun doğası ile sinema arasında bağlar kuracaktır. 

ATÖLYE ÇALIŞMASI: ANDREAS SINANOS

Tarih: 25 Nisan 2012 Çarşamba
Saat: 14.00-17.00
Yer: Fransız Kültür Merkezi

Theo Angelopoulos’un filmlerinde, sinema tarihinde yer eden etkili, derinlikli ve üzerinde en çok konuşulan sahneler; uzun yıllar büyük ustanın görüntü yönetmenliğini yapmış olan Andreas Sinanos tarafından çözümlenecektir. 

PANEL: LÜTFİ Ö. AKAD, ANISINA…

Tarih: 26 Nisan 2012 Perşembe
Saat: 14.00-17.00
Yer: Fransız Kültür Merkezi
Moderatör: Prof. Dr. Oğuz Makal
Konuşmacılar: Safa Önal, Muzaffer Hiçdurmaz

Türk sineması Lütfi Ö. Akad’sız düşünülemez. Sinemamız uzun yıllar bulamadığı anlam, dil ve estetik duygusunu büyük usta Lütfi Ö. Akad’ın gözlemleri, deneyimleri, araştırmaları ve duyarlılığıyla elde etmiştir. Sinemaya kazandırdığı büyük eserler onun çalışkan ve mütevazi kişiliğinin birer sonucu olmuştur hep. Sıradan hayatların, gündelik trajedisi onun vizöründen derinliği olan bir doğallık ve yalınlıkla sunulmuştur. Yakın bir tarihte yitirdiğimiz büyük ustayı sinema tarihimize mal olan eserleri ve izleriyle bu panelde yeniden anıyoruz.

ATÖLYE ÇALIŞMASI: UĞUR İÇBAK

Tarih: 27 Nisan 2012 Cuma

Saat: 10.00-12.00

Yer: DESEM 75. Yıl Amfisi

 

Türkiye sinemasının usta görüntü yönetmenlerinden Uğur İçbak, çalışmalarından da örnekler sunacağı atölyede, görüntü yönetmeninin görev ve sorumluluklarıyla günümüz sinemasında kullanılan modern ekipman ve aksesuarlar üzerine bilgi paylaşımında bulunacak.

PANEL: THEO ANGELOPOLOUS ANISINA…

Tarih: 27 Nisan 2012 Cuma
Saat: 15.00-18.00
Yer: Fransız Kültür Merkezi
Moderatör: Prof. Dr. Oğuz Adanır
Konuşmacılar: Prof. Dr. Irini Stathi, Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç

Angelopoulos, çoğunlukla trajik öyküleri şiirsel bir sinema diliyle anlatmış bir yönetmen. Her zaman kendi ülkesinin insanlarını; onların parçalanmışlıklarını, düşmanlıklarını, dostluklarını, sevgilerini ve nefretlerini anlatmış ancak bunu o duygusal insanları çok fazla kırıp, incitmeden yapmıştır. Bu sonuca, filmlerindeki en önemli unsur olan -gerek yerli gerekse sürülmüş ya da göçmen Yunanlılar’ın duygu ve düşüncelerini en içten ve güzel ifadesi- müzik nedeniyle varıyoruz. Onun Yunan seyircisine belki de en çok yaklaştıran sinematografik unsur bu müziktir. Çünkü gündelik yaşamlarında müziğe çok büyük bir önem atfeden Yunanlılar’a filmlerinde belki de en çok müzikle ulaşıp, etkilemiştir. Komşumuzun yetiştirdiği bu önemli çağdaş yönetmenin sineması bir kez daha tüm boyutlarıyla ele alınacak.

KONSER: COSTAS FERRIS & CAFE AMAN

Tarih: 27 Nisan 2012, Cuma

Mekan: Arena

Saat: 21.00

 

Festival’in merakla beklenen etkinliklerinden birisi de Cafe Aman konseri olacak. Costas Ferris’in unutulmaz filmi “Rembetiko”ya hayat verdikleri müzikleriyle geniş kitlelerce tanınan grup, bu filmde yer alan şarkılarının yanı sıra, Rembetiko’nun değişik tarihlerde ortaya çıkan farklı örneklerinden derledikleri bir konser verecek. Café Chantan’ kültüründen feyz alarak oluşturulan ve virtüöz müzisyenlerden oluşan ekip, repertuarlarıyla, taksim ve doğaçlamalarıyla, kostümleri ve dönem danslarıyla, konuklarına keyifli dakikalar yaşatacak.