T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

"EGE MUTFAĞI SEMPOZYUMU" yapıldı

Bakanlığımız tarafından, 1 Haziran 2011 tarihinde Hilton Otelinde temelini balık, zeytinyağı, ot ve sebze yemeklerinin oluşturduğu, bu oluşumda da yörenin florası ve çok kültürlü toplumsal yapısının etken olduğu zengin “Ege Mutfağı” üzerine özel bir sempozyum programı hazırlandı, sempozyum sonrası katılımcıların İzmir'in kendine özgü tatları ile buluşması sağlandı.

  • Ege Mutfağı Sempozyumu
  • Ege Mutfağı Sempozyumu
  • Ege Mutfağı Sempozyumu
  • Ege Mutfağı Sempozyumu
  • Ege Mutfağı Sempozyumu
  • Ege Mutfağı Sempozyumu
  • Ege Mutfağı Sempozyumu
  • Ege Mutfağı Sempozyumu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür ÖZASLAN, Tanıtma Genel Müdürü Cumhur  Güven TAŞBAŞI, Tanıtma Genel Müdür Yrd. Levent DEMİREL, İzmir Valisi Cahit KIRAÇ, Vali Yardımcısı Haluk TUNÇSU, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz EDİZ ve Etik Başkanı Mehmet İŞLER  katıldılar

 Oturum Başkanlığını Nedim ATİLLA (Gazeteci Yazar)’nın yaptığı sempozyumda Vedat Başaran(Şef ve Yazar), Dr. Eren Akçiçek ( Gastroenteolog), Dr. Mustafa Tan (Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı), Nilhan Aras (Metro-Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni) , Can Ortabaş ( Urla Şarapçılığın sahibi) “Ege Mutfağı”nın Dünyada hak ettiği yere gelebilmesi için alınması gereken önlemler üzerine konuştular.

Sempozyum; protokol, katılımcılar ve basının ortak kararıyla belirlenen  "alınması gereken önlemler" konusunda açıklama yapılmasıyla sona erdi.

Sempozyum daha sonra “Ege Mutfağı”’ örneklerinden  oluşan öğle yemeği ile devam edildi.
Menü de ;

Ege Otlar Üçlüsü (Cibez, Şevketi Bostan, Pazı)

Yeşil Salata,rende İzmir Tulum Peyniri ve Limon sosu ile

Deniz Börülcesi Üzerinde Izgara Levrek Fileto

Susamlı Şambali, Cevizli İncir dolması ve Höşmerim Üçlüsü gelen konuklara ikram edildi.

Alınması gereken önlemler;

Otel Menülerinde İzmir’e özgü yemeklere yer verilmesi

Otellerde “Yemeden Gitmeyin” başlıklı bilgilendirmeler yer alması,

İzmir’e özgü yemeklere menülerinde yer veren otellerin ve restoranların belgelendirilmesi,

“Tatlarıyla ünlü mekanlar” sınıflandırılması ve  coğrafi işaretlenmesinin yapılması,

“İzmir  Lezzetleri” sokak şenliği düzenlenmesi ve Pazar düzenlenmesi,

İzmir’e özgü ürünlerin satıldığı organik pazarların kurulması,

“İzmir yemekleri” yemek tarifleri kitabı seti çıkarılması (İzmir zeytinyağlıları, İzmir tatlıları vd.)

İzmir’e özgü yeni lezzetlerin keşfine yönelik yemek yarışmaları düzenlenmesi,

Yurtdışında “ İzmir Yemek Günleri” düzenlenmesi,

Unutulmuş yerel lezzetlere yönelik olarak ev hanımları arasında yemek yarışması düzenlenmesi,

İzmir’e özgü lezzetler için patent alınmasına yönelik çalışmalar yapılması,

“Şarap Günleri” düzenlenmesi,

İzmir’in ödüllü şaraplarının tanıtımının yapılması, bu şaraplara menülerde yer verilmesi,

“Ege Mutfağı Yazarlar Buluşması” düzenlenmesi,

“Ege Mutfağı Aşçılar Buluşması” düzenlenmesi,

“Genç Aşçılar Yarışması” düzenlenmesi,

İzmir yemeklerinin görüntülü tariflerine yer verilen özel bir web sitesi hazırlanması,

İzmir lezzetlerine yönelik gazete eki çıkarılması,

“Yabancılar gözüyle Ege Yemekleri”konulu röportajlar yapılması, yazı dizileri hazırlatılması,

Büyükşehirlerde ve turizm ihtisas fuarlarında Ege lezzetlerinin tanıtımının yapılması,

Ege Bölgesi’nde yer alan turizm ve otelcilik okullarında Ege lezzetlerinin ders olarak okutulması,

Ege lezzetlerine yönelik aşçılık eğitimi verilmesi,

İzmir yemekleri kursları düzenlenmesi,

Ege’ye özgü lezzetlerin kullanılarak yeni lezzetlerin yaratılması amacıyla uluslar arası aşçıların davet edildiği workshoplar düzenlenmesi,

Şarap üretimi turları düzenlenmesi,

Zeytinyağı üretim turları düzenlenmesi,

İzmir ve çevresinde “Lezzet durakları” rotaları belirlenmesi,

“Slow Food” etkinliklerinin İzmir şehir merkezine de taşınması,

“Yakala-Pişir-Ye” deniz ürünleri restoranları kurulması ve geleneksel İzmirr deniz ürünleri yemeklerinin yapılması,

Organik tarım ve yöresel lezzetler konusunda çiftçilere, esnafa vb. eğitim verilmesi,

Organik besinler ve yöresel yiyeceklerin okul kantinlerinde tanıtılması ve satılması,

Ev hanımlarının evde yaptığı reçeller, salçalar vb. ev ürünlerinin kurulacak Köy Pazarı’nda değerlendirilmesi,

Okullarda lezzet ve gastronomi konusunda eğitimi,

Turistlerin yoğun olduğu yerlerde info-standların  kurulması ve zeytinyağı gibi yöreye özgü bazı tatların bu standlarda sergilenmesi, tattırılması ve satılması,

İzmir’e özgü şarapların üzümüyle, yerleşimiyle tanıtılması, şehrin şarapçılık haritasının çıkarılması,

Gurme haritası çıkarılması,