T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Ege Sultani Üzümü

EGE SULTANİ ÜZÜMÜ

Ürünün Adı: Çekirdeksiz Üzüm
Coğrafi İşaret:Ege Sultani Üzüm

Coğrafi İşaret Türü: Menşe İşareti

Coğrafi Sınırları: Manisa'nın tüm ilçeleri, İzmir'in Kemalpaşa,Menemen, Menderes, Bayındır, Torbalı İlçeleri, Denizli’nin Çal, Çivril, Güney, Buldan Bekilli ilçeleri.

R.G. Yayın Tarihi:27.07.2003

Tescil Tarihi:06.02.2003

Ürünün Tanımı: Çekirdeksiz Üzüm Vitis vinifera L. türüne giren kültür asması üzümlerdir.

Ürünün Özellikleri:

Asma Özellikleri: Kuvvetli gelişir, verimli toprak ister. Asmalar oldukça güçlü gelişmekte olup genellikle kumlu ve kumlu tınlı topraklarda kendi kökleri üzerinde, killi, killi-tınlı ve sorunlu topraklarda (tuzlu, kireçli, nematodlu vb.) ise anaç kullanılarak yetiştirilir. Salkımları konik, uzun silindirik yapıda, normal sıklıkta olup 250-500 g ağırlıktadır. Ekolojik seçiciliği vardır, soğuğa hassastır. Yapraklan beş parçalı, sap cebi, kapalı, orta büyüklükte ve tüysüzdür.

Yaş Meyve Özellikleri: Salkımlar kanatlı, taneleri söbü, uzun ve yuvarlak olup, sarı-sarı yeşil renktedir. 120-180 gram 100 tane ağırlığına sahip, sulu, etli ve gevrektir. Taneler, çekirdeksizdir.

Kuru Meyve Özellikleri: Naturel (ağartılmamış) kuru üzüm, hiçbir işlem görmeden veya tabii renk ve yapısını korumak ve çabuk kurumasını sağlamak için, bandırma eriyiğine bandırılarak, tekniğine uygun olarak güneşte kurutulmuş üzümdür. Renk ve irilik özelliklerine göre 'Tip Numarası" verilir ve buna göre sınıflanır. Tip numaraları 8’den 1’e kadar 4 grup olarak verilir. Açık sarı renkli ve iri üzümler en yüksek tip numarasını alırlar.

  1. Renk yönünden 4 farklı grup uygulanır. %40-70 oranında açık sarı renkli taneler, % 30-44 Oranında açık kahve renkli taneler, %0-14 oranında koyu kahve renkli taneler, %0-10 oranında siyah renkli taneler.
  2. İrilik yönünden 100 gramındaki tane sayısı dikkate alınır. 100 gram kuru üzümdeki tane sayısı 270-345 adet arasında değişmekte, -+5 tolerans (257-357 adet) gösterilebilmektedir.

Ağartılmış çekirdeksiz kuru üzüm kurutulmadan önce veya kurutulduktan sonra kimyasal yollarla ağartılmış kuru üzümdür.

İklim İstekleri:

Sıcaklık: Asmada gözlerin uyanması ve sürgün gelişmesi için ilkbaharda sıcaklığın 10°C üzerinde olması gereklidir. Bağcılık açısından uygun, yıllık sıcaklık ortalamasının en az 10°C olması gerekir. Üzümlerin olgunlaşabilmesi için toplam sıcaklık ihtiyacı 3100-3500°C'dir.

Güneşlenme: Asmanın vejetasyon devresinde sürgün geliştirmeleri ve meyvelerini olgunlaştırabilmesi için güneşlenme ve sıcaklığa ihtiyaç vardır. Güneşlenme süresi, verimlilik, üzüm kalitesi ve olgunlaşmayı etki eder. Günlük güneşlenme süresi mayıs-haziran aylarında 8 saatten az olmamalıdır. Güneşlenme, renk oluşumunu ve kuru madde miktarını artırıp, kaliteyi yükseltir.

Yağış ve Hava nemi: Çekirdeksiz üzümün yetiştirildiği bölgede yıllık yağış toplamı 555-660 mm arasında gerçekleşmektedir. Asmanın vegetasyon periyodunda ise yıllık yağış ortalama 170-190 mm kadara düşmektedir. Yazın çok kurak geçtiği yörelerde sulama gerekir.

Don: Özellikle ilkbahar (geç kış) donları bazı yıllarda ürün kaybına yol açar. Bağlar meyilli arazilerde kurulmalı gövde yüksekliği bir metrenin üzerine çıkarılmalı, don tehlikesi olan günlerde sulama yapılmalı, ot-saman yakılmalı, budama geç yapılmalıdır.

Toprak İstekleri: Çok ağır süzek olmayan tuzlu ve toksik madde içeren ve killi toprakları pek istenmez. Aşırı kireç toprağın verimini önemli ölçüde azaltır.
Yetiştirme İşlemleri:
Fidan dikimi genellikle kış sonu bahar başlarında yapılmaktadır. Asmalara verilecek sıra aralık mesafesi 3x2 m'dir. Telli sistemlerde karışık budama (8-18 gözlü uzun ve 2-3 gözlü ırgat) uygulanmaktadır. Dip gözleri daha düşük verimli olduğundan, uzun budanması gerekir. Tele alınmış bağlarda budamada bırakılan bir sürgünde yaklaşık 10-18 göz bulunur. Budama sırasında m
²’ye 10-15 göz bırakılması gerekmektedir. Goble sisteminde 5-7 tane 2-3 gözlü ırgat ve 5-7 gözlü aynı sayıda bayrak bırakılır. Omcalarda bırakılacak sürgün sayısı, toprak yağısına, sulama durumuna, ürünün kullanma amacına ve aralık mesafeye göre 4-8 arasında değişebilir. Çekirdeksiz üzümde sulama zamanı, tane bağlama ile ben düşme arasındaki dönemdir. Toprak yapısına ve yılın kuraklık durumuna göre 1-4 defa sulama yeterlidir.
Masat ve Kurutma:
Kurutulacak üzümler, olgunlaştığında elle hasat edilirler. Plastik sepet veya kasalara kesilen üzümler, içerisinde potasa ve zeytinyağı karışımı (%3-%5 K2C03 ve %1 zeytinyağı (7-14 asitli)) olan çözeltiye bandırılırlar. Bandırılan bu üzümler hazırlanan ve güneşe açık sergi yerlerine serilirler. En çok kullanılan sergi yeri toprak üzerine kanaviçe serilerek hazırlanan ve beton sergidir. Üzümler hava koşulları uygun olursa 6-9 günde kururlar. Bu süre tel sergide 12-18 güne kadar çıkar. Kuruyan üzümler iri çöplerden ayrılır, savurma makinelerinden geçirildikten sonra çuvallarda veya kasalarda depolanır.

Kaynak