İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Yunus Emre Enstitüsü'nün "Dostluk Tır’ı" İzmir'e geldi

Yunus Emre Enstitüsü'nün gerçekleştirdiği “Türkçe Yaz Okulu” programı kapsamında illeri gezen "Dostluk Tır’ı" İzmir'e geldi.

Yurt dışında kültür diplomasisi yapmak üzere kurulmuş ve kuruluşunda Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının dahli olan ve bir kamu vakfı niteliğinde olan Yunus Emre Enstitüsü, İzmir’in Gündoğdu meydanında “Türkçe Konuşma” konulu bir etkinlik düzenledi.

Yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören farklı ülkelerden öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen programda öğrenciler, 45 gün boyunca, hem Türkçe eğitimi alacak, hem de bulundukları ve ziyaret ettikleri şehirlerin tarihi ve turistik mekanlarını gezerek yörelerin kültürü tanıyacaklar.

 

İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki  organizasyona 10 ilden 70 öğrenci katıldı.

Gündoğdu Meydanında, Afyon Kocatepe Üniversitesinden TÖMER Müdürü Prof. Dr. Celal Demir’in Koordinatörlüğünde çeşitli yarışmaların yapıldığı organizasyona; İzmir İl Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Şaban Çobanoğlu da katıldı.

Etkinlikte, Evet-Hayır yarışmasına katılanlara çeşitli hediyeler ve öğrencilerde İl Müdürlüğünün hazırladığı çantalar verildi.

 

Dostluk Tır’ı Kültür Elçileri ile halkı buluşturmaya devam ediyor

Enstitünün “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde "Dostluk Tır’ı" ile gerçekleştirdiği “Kültür Geceleri” programı devam ediyor. Türkçe Yaz Okulu kapsamında Türkiye'ye gelen ve hali hazırda 16 farklı şehirde bulunan 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci Türkçeyi yerinde öğreniyor.

Yunus Emre Enstitüsünün bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği “Türkçe Yaz Okulu” programı 46 ülkeden 540 yabancı öğrencinin katılımı ile başladı. 25 Temmuz-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan program, Türkiye’nin 16 farklı şehrinde bulunan 20 üniversitede yürütülüyor. Kültür elçilerimiz bu zaman zarfında hem bulundukları şehir merkezleri hem de civardaki tarihi ve turistik alanları gezerek, Türkçeyi yerinde öğrenme ve Türk kültürünü tanıma fırsatı bulacaklar.

 

"Kültür Elçileri" Türkiye’nin 16 farklı şehirinde

Türk dilini, tarihini ve sanatını tanıtmak amacıyla katma değerli projelere imza atmaya devam eden Yunus Emre Enstitüsünün, “Türkçe Yaz Okulu” programı başladı. 4 kıtada 37 ülkede 45 merkezi ile Türkiye’nin kültür diplomasisi görevini üstlenen Yunus Emre Enstitüsü, kültür elçisi öğrencilerini ağustos ayı sonuna kadar Türkiye’de ağırlayacak.

 

"Dostluk Tırı" yollarda

2016 Türkçe Yaz Okulu öğrencileri ile buluşmak için 4 Ağustos'ta yola çıkan ve ilk durağı Samsun olan "Dostluk Tırı" kültür elçileri ile buluşmaya devam ediyor. Türkçe Yaz Okulu için özel olarak hazırlanan "Dostluk Tırı", 46 ülkeden 540 yabancı öğrenci ile buluşmak için ay sonuna kadar 11 il gezecek. Şu ana kadar Samsun, Ankara, Denizli ve  İzmir’e giden "Dostluk Tırı", Ağustos ayı sonuna kadar Çanakkale, Bursa, Sakarya, Kocaeli, Edirne ve İstanbul'da da öğrencilerle buluşacak.

Türkçeyi ve Türk kültürünü yerinde öğreniyorlar

Türkçe Yaz Okulu programı, yurt dışında faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüleri ile Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören farklı ülkelerden misafirlerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Misafirler, iletişim dili olarak Türkçenin kullanıldığı organizasyonda hem Türkçe eğitimi alma, hem de bulundukları ve ziyaret ettikleri şehirlerin öne çıkan tarihî ve turistik yapılarını gezerek yörenin kültürünü tanıma imkânı buluyor.

 

"Türkçe Bayramı" ile Türkiye'ye veda edecekler

16 farklı şehirde 20 gruba ayrılan öğrenciler, 21 Ağustos'a kadar Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında üniversitelerde eğitim programlarına devam edecekler. Programın son 1 haftasında ise öğrenciler İstanbul'da bir araya gelecek ve 27 Ağustos'ta gerçekleşecek "Türkçe Bayramı"nın akabinde Türkiye'ye veda edecekler. Türkçe Bayramında misafir öğrencilerimiz "İnsan ve Türkçe" temalı kapanış  gösterisiyle dünyaya "Türkçe" barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderilecek. 

Türkçe Yaz Okuluna Katılan Ülke Listesi şu şekilde;

Afganistan – Kabil, Almanya – Köln, Amman-Ürdün, Arnavutluk – Tiran, İşkodra, Avusturya – Viyana, Azerbaycan – Bakü, Belçika – Brüksel, Bosna Hersek - Saraybosna, Mostar, Foynitsa, Cezayir – Cezayir, Fas – Rabat, Fransa – Paris, Gürcistan – Tiflis, İngiltere – Londra, İran – Tahran, Filistin - Kudüs, İtalya – Roma, Japonya – Tokyo, Karadağ – Podgoritsa, Kazakistan – Astana, Kırgızistan – Bişkek, Kosova - Priştine, Prizren ve İpek, Lübnan – Beyrut, Macaristan- Budapeşte, Makedonya – Üsküp, Mısır – Kahire, İskenderiye, Polonya – Varşova, Romanya – Bükreş, Köstence, Sırbistan – Belgrad, Sudan-Hartum.

Türkoloji Projesi Kapsamında Katılan Ülke Listesi;

 Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Estonya, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Letonya, Litvanya, Moğolistan, Pakistan, Rusya, Slovakya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Yunanistan.

Türkçe Yaz Okulunun Gerçekleştiği Üniversiteler;

 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, On sekiz Mart Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, On dokuz Mayıs Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi (DİLMER), Uludağ Üniversitesi, Ankara Üniversitesi TÖMER Samsun Şubesi, Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Şubesi.

 

  • emre5
  • emre4
  • emre3
  • emre2
  • emre1
  • emre6